Sutaungpyai-mozaik-348.jpg

A Turíja a tudatállapotokként felfogott teljességben az első három tudatállapotot, az ébrenlétet, az álmot és a mélyalvást átfogó, ezeket megalapozó és meghaladó abszolút tudatállapot. Tökéletlen definíció, de idővel az ember nagyvonalúbb lesz. 2005-ben alapítottunk egy szellemi közösséget, a Turíjáról neveztük el, mert úgy találtuk, legfőbb célunkat teljes mértékben tükrözi. A Turiya Szellemi Közösség az interneten szerveződött, és nagyjából 10 évig aktívan működött, úgy 2015 környékén kihunyt. A Turiya alapvetése (szándékoltan) száraz, doktrinális nyelvezetű, vegytiszta tradicionalizmus volt, a kérlelhetetlen fajtából.

A magyarországi fő tradicionális irányvonaltól az alapvetés szemlélete kevéssé tért el:  Centrális ideái a Metafizikai Hagyomány, az Átma-váda, a létrendbeli hierarchicitás, a kasztok, a Yuga-váda és a metafizikai realizáció. Két dologban a kezdetektől eltérő véleményen voltunk, pontosabban fogalmazva a társaság jelentős része, magamat is beleértve. Az egyik, egyébként kevésbé lényeges elem, hogy a politikát mint realizációs utat alkalmatlannak tartottuk, magunk számára mindenképpen, általánosságban pedig nagyon nagy kétségekkel szemlélve ezeket a próbálkozásokat. Mindezek miatt az apolitikus hozzáállást preferáltuk. A másik elem, hogy a Turiya kifejezetten a realizációs utak és lehetőségek vizsgálatának céljából jött létre, hogy olyan személyeknek biztosítson fórumot, akik tevékenyek e tekintetben, és tapasztalataikat készek megosztani a közösség tagjaival, így segítve és támogatva a többieket. A saját megvalósításról történő beszéd a magyar tradicionalista közösségben annakidején tabu volt.

A Turiya nyitott közösség volt, melynek kereteit egy levelező lista és a személyes találkozóink biztosították. A közösség ebben a formájában már nem működik tovább, azonban tagjainak rendelkezésre áll ez az új fórum, hogy publikálják azt, amit megosztásra érdemesnek tartanak.

A tradicionalizmus a két alapító, Borkó és jómagam életében központi szerepet játszott sokáig, vagy 20 éven át. Fontos látni, hogy a tradicionalizmus akkor tölti be helyesen a szerepét, ha az egyént egy élő tradícióhoz vezeti és integrálja, utána a szerepe már csak másodlagos. Ez a mai napig lehetséges, nem könnyű, nem minden hagyományban, de mégis lehetséges.
Ugyanígy: a metafizikai megvalósítás, mely korábban sokunknak elérhetetlen álomképként tűnt fel, szintén lehetséges. Az összes eszköz hozzáférhető a mai, átlagosnál kicsit intelligensebb - vagy az átlagosnál kicsit "szerencsésebb", akár (botrány!) buta ember számára is. Ez nem a nagyjából lehetetlen kategóriájú lehetőség, hanem potentia.
Nagy szavak ezek, jogos a kérdés, hogy mivel tudjuk alátámasztani ezeket a kijelentéseket? Nos, a jövőbeli bejegyzésekből remélhetőleg kiderül, hogy állításaink megalapozottak.

A közösség tagjai, bár a legfontosabb alapelvekben maradéktalanul egyetértenek, számos, akár lényegesnek tűnő kérdésben eltér(het) a véleményük. Emiatt egy adott írás nem feltétlenül a teljes közösség, hanem a szerző álláspontját tükrözi.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés